Duurzame grondstoffen
Duurzaam vanaf het begin
Grondstoffen vormen de basis van onze producten, de economie en ons leven. Wij zijn ons er erg van bewust dat grondstoffen niet onuitputtelijk zijn, daarom willen wij hier verantwoord mee om gaan. Zo maken we gebruik van materialen zoals FSC®-hout en duurzaam katoen voor onze eigen en gelicentieerde merken. Ons doel is om ons duurzame assortiment nog verder uit te breiden en zo onze doelen om het milieu te beschermen waar te maken.
FSC®-gecertificeerd hout
Zie het bos met alle bomen
Bossen zijn essentieel voor de bescherming van het klimaat en de diersoorten. Ze herbergen verschillende gemeenschappen en talloze soorten. Bomen filteren de lucht, slaan koolstof op en beschermen tegen erosie, dit maakt ze van levensbelang voor zowel ons mensen als dieren. Het FSC®-label (Forest Stewardship Council®) staat voor duurzaam bosbeheer, waarbij natuurlijke habitats worden behouden, de lokale bevolking wordt ondersteund en tegelijkertijd de economische efficiëntie van het bos versterkt. Wereldwijd is ongeveer 200 miljoen hectare bos FSC®-gecertificeerd, hiervan bevindt 19% zich in de tropen.
Voor onze eigen en gelicentieerde merken gebruiken we voornamelijk hout dat afkomstig is van FSC®-gecertificeerde bronnen. Als je het label ziet, weet je zeker dat alle gebruikte houtsoorten gecertificeerd zijn volgens strikte ecologische, sociale en economische normen. Het label dient als bewijs voor het verantwoord gebruik van wereldwijde boshulpbronnen. Het is het enige certificeringssysteem ter wereld dat wordt ondersteund door milieuverenigingen zoals WWF, BUND of NABU. Er zijn tien uniforme principes en 56 criteria voor de FSC®-normen waaraan moet worden voldaan.
We beschermen bossen al 20 jaar
We zijn meer dan 20 jaar geleden begonnen met het opnemen van FSC®-gecertificeerde producten in ons assortiment. Tropisch hout zonder het FSC®-label is voor ons dan ook sinds 1990 taboe. Een totaal aanbod van FSC®-gecertificeerde producten van onze eigen en gelicentieerde merken: van woonkamer tot tuinmeubilair, van decoratie tot opslag. We willen dat duurzame artikelen zoveel mogelijk voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom rekenen we de kosten van FSC® certificering niet door en zorgen we ervoor dat meubels gemaakt met FSC® hout niet duurder zijn dan meubels zonder FSC-certificering.
Op de Internationale Meubelbeurs 2020 werden we zelfs door de FSC® erkend als “bosvriend” voor onze inzet. Dankzij jouw aankoop van FSC®-meubels en de steun van onze partner Bergwaldprojekt e.V. konden we bovendien het verwoeste bos op het Duitse waddeneiland Amrum herbebossen.
Het gemeenschappelijke pad is ons doel
Samen met jou zijn we op de goede weg: in 2025 moet 100% van onze eigen en gelicentieerde merkartikelen FSC®-gecertificeerd zijn. Kies meubels met het FSC®-keurmerk en bescherm bossen!
Cotton made in Africa (CmiA)
Katoen dat goed is voor iedereen
Katoen is de belangrijkste grondstof voor textiel. En daarom is de oorsprong voor ons bijzonder belangrijk. Het label “Cotton made in Africa” (CmiA) staat voor katoen dat op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier wordt verbouwd. CmiA is een initiatief van de "Aid by Trade Foundation", opgericht in 2005 door Michael Otto, en is uitgegroeid tot een van 's werelds toonaangevende normen voor duurzaam verbouwde katoen.
Het doel van het initiatief is om de werk- en leefomstandigheden van katoenboeren in Sub-Sahara Afrika duurzaam te verbeteren en ook om een relevante bijdrage te leveren aan de bescherming van het milieu. Tegenwoordig maken ongeveer 60 textielbedrijven over de hele wereld deel uit van het initiatief, ze gebruiken CmiA-gecertificeerd katoen en betalen licentiekosten die lokaal worden geïnvesteerd, bijv. in onderwijs.
De omgeving is gelukkig
Conventioneel geteelde katoen is niet alleen problematisch voor het milieu vanwege het hoge waterverbruik, maar ook voor kleine boeren door het gebruik van chemicaliën. Daarom zet het CmiA-initiatief zich in voor milieuvriendelijke landbouwmethoden zonder kunstmatige irrigatie en monoculturen. Er zijn ook strikte regels over welke pesticiden kunnen worden gebruikt. Genetisch gemodificeerde zaden zijn zelfs volledig verboden.
Daarnaast is CmiA-katoen klimaatvriendelijker: er komt 1,24 ton CO2-equivalent per ton vrij tijdens de katoenoogst. Dat is 13% minder uitstoot van broeikasgassen dan het wereldgemiddelde.
Ook wordt water bespaard: bij CmiA-katoen wordt geen kunstmatige irrigatie toegepast: in plaats van 2 liter water is er slechts 1.563 liter per kilogram nodig voor de teelt.
Sociale rechtvaardigheid voor de boeren
Het CmiA-initiatief ondersteunt uitsluitend Afrikaanse kleinschalige boeren om hun werk- en leefomstandigheden duurzaam te verbeteren. Kinder- en dwangarbeid zijn ten strengste verboden, er zijn vaste werktijden en een passend salaris, ongeacht geslacht. Daarnaast zijn er regelmatig opleidingen waarin de boeren leren hoe ze op een milieuvriendelijke en rendabele manier hun katoen kunnen verbouwen. Daarnaast garanderen we de boeren een vast aankoopbedrag. Dit zorgt voor een betrouwbare planning voor alle partijen. Het initiatief is ook betrokken bij sociale projecten in de dorpsgemeenschappen, zoals schoolbouw, gezondheidszorg en toegang tot schoon drinkwater.
Samen meer bereiken
In 2020 hebben we ons doel bereikt om 100% van het duurzame katoen dat we gebruiken in te kopen bij kleine boeren in het CmiA-initiatief. In de toekomst blijven we deze 100% vasthouden en gaan we nog een stap verder: in 2025 moet 70% van de vezels die we gebruiken duurzaam zijn. De vier belangrijkste vezels die worden gebruikt in onze eigen en gelicentieerde merken zijn: katoen, polyester, viscose en polyamide.
Ook jij kunt het Cotton made in Africa-initiatief steunen door mode en huishoudtextiel in te kopen met het CmiA-label en zo de levensomstandigheden van miljoenen mensen te verbeteren.
En dat is niet alles
Om hulpbronnen te beschermen, gebruiken we naast het CmiA-initiatief andere duurzame grondstoffen. Recycling is voor ons een spannend alternatief: bij ons vind je steeds meer artikelen die zijn gemaakt van gerecycled of hergebruikt materiaal. Dit ontlast het milieu en bespaart grondstoffen. Wil je weten wat er precies in onze producten zit? Dat is te zien aan de duurzaamheidskenmerken.