Kleine afbeeldingen
72 artikelen per pagina
Meest populair
- Bad & sanitair
- Tuin
- +Tuinmeubelen
- +Barbecues & terrashaarden
- -Bergingen & overkappingen
- +Tuinhuizen- & kasten
- +Tuinpriëlen
- -Kassen
- Kassen
- Kweekbakken
- Oppottafels
- Klikokasten
- Carports
- Zonneschermen
- +Zwembaden
- Tuingereedschap
- Tuinstopcontacten
- +Tuindecoratie
- Haardhoutrekken
- Hekken
- Plantenbakken
- +Bewatering
- Klussen & gereedschap
- Huis & wonen
- Dierenbenodigdheden
- Hoge kweekbak Bxdxh: 205x80x81 cm, met aanbouwkast (set)
- Tuinkas Genova
- Tuinkas Asti 2900 (complete set)
- Tuinkas Genova
- Tuinkas Asti 3600 (complete set)
- Hoge kweekbak Bxdxh: 205x80x81 cm, met aanbouwkast (set)
- Hoge kweekbak Bxdxh: 205x80x81 cm, met aanbouwkast (set)
- Hoge kweekbak Bxdxh: 205x80x81 cm, met aanbouwkast (set)
Tuinkassen
Tuinieren met kassenongeacht het weer
Planten of andere gewassenkunnen een uitdaging zijn. Sommige bloemen en groenten hebben bepaalde omstandigheden nodig om goed te groeien. Een perk in de open lucht of bloempotten kunnen niet altijd aan deze voorwaarden voldoen.
Met een tuinkas, ook welkweekkas genoemd, kun je zonder zorgen vroeg in het jaar beginnen met zaaien en telen. Ze bieden de planten een plaats die beschermd is tegen regen, wind en in sommige gevallen zelfs vorst. Zo blijven de tere plantjes warm en hoef je niette hopen op het juiste weer of te vrezen voor misoogsten. Door het gebruik vaneen tuinkas kun je het hele jaar bezig zijn met jouw favoriete hobby: tuinieren. Sommige groenten, zoals tomaten, voelen zich het hele seizoen door op hun gemak onder het beschermende dak van een tuinkas. Voor andere groenten variëren de behoeften tijdens de groei. Komkommers, bijvoorbeeld, hebben het als zaailingen graag warm en vochtig - omstandigheden die vooral in de klassieke kas heersen. Wanneer de klimplanten sterk genoeg zijn, kunnen ze van de kas naar buiten verhuizen.
De verschillende soortentuinkassen
Er zijn verschillende soorten kassen. Ze verschillen in materiaal, structuur en gebruik. Het is aan jou om te bepalen welke tuinkas voor jou het meest geschikt is.
Grote, glazen tuinkas -ook wel hobbykas genoemd
Klassieke kassen zijn aan alle kanten gemaakt van glas of een transparante kunststof. Zo schijnt het zonlicht ongehinderd naar binnen en draagt het bij aan het feit dat je planten zich prettig voelen en goed groeien. Klassieke kassen van glas zijn meestal hoog genoeg, zodat je erin kunt staan. Ze zijn stevig verankerd aan de grond en staan zo stevig op hun plaats. Deze kassen zijn vaak erg groot en bieden je dus voldoende ruimte om te tuinieren en te hobbyen.
Muur tuinkassen
Net als klassieke kassen worden ook muurkassen permanent geplaatst. Zoals je al hoort aan de naam, worden deze kassen tegen de muur aan geplaatst: aan de huismuur of prieel muur. Ze bestaan uit transparante glazen of plastic oppervlakken aan drie zijden - de vierde beschermende kant vormt dan de muur of muur waarop ze leunen. Een muur kas profiteert van de warmte die door het huis wordt opgeslagen in de muur en is daarom energiezuiniger.
De meeste muurkassen zijn klein en compact, dus ze zijn ruimtebesparend. Dit heeft als voordeel dat je je passie voor tuinieren ook zonder probleem in kleine tuinen kunt najagen –bijvoorbeeld door wat van je vorstgevoelige of warmteminnende groenten op je balkon te planten.
Tip: Aan de muur waaraan de kas leunt, kun je eenvoudig kleine kasplanken bevestigen voor beplanting en bloempotten.
Hoge of lage kweekbakken: het hele jaar plezier
Een kweekbak is een bak met een kasachtig deksel dat jouw planten beschermt tegen regen en hagel. Sommige modellen kunnen rechtstreeks in de grond worden geplaatst, d.w.z. op de plaats waar je later wilt planten. Je hebt ook wat hogere modellen, zodat je rechtop kunt tuinieren en de planten ook van onderen beschermd zijn tegenongedierte, zoals woelmuizen.
Met een kweekbak begint jouw tuinseizoen net wat vroeger. Na de laatste vorst, rond februari, kun je beginnen met zaaien en gevoelige zaden zoals paprika's of tomatengebruiken. Wanneer de planten groot genoeg zijn, heb je twee mogelijkheden, afhankelijk van het model van de kweekbak: Of je zet de planten in het openveld, of je verwijderd de deksel en je laat ze voor de rest van het seizoen in de kweekbak staan.
Het grote voordeel van een kweekbak is dat je hem het hele jaar door kunt gebruiken. Als jouw eerste planten in het voorjaar sterk genoeg zijn, kun je in mei een paar komkommerstelen en vervolgens, na de oogst in het najaar, veldsla planten, die in de warme kweekbak wordt beschermd en in het volgende voorjaar op vorstvrije dagen kunt oogsten. Een kweekbak is ook een goede plek om groenten, zoals wortelen of sommige kruiden in de winter te bewaren totdat je ze wilt gebruiken.
Tunnelbogen met folie: stel een kleine of grote kas naar wens samen
Tunnelbogen bestaan uitmoestuinfolie gespannen over bogen beugels. In tegenstelling tot tuinkassen die je op een vaste plek installeert, kun je tunnelbogen op elk gewenst moment neerzetten en verplaatsen. Dit is handig wanneer de grond bijvoorbeeld na enkele jaren planten is uitgedroogd en moet herstellen. Daarnaast kun je tunnelbogen gemakkelijk meenemen naar de camping als je daar het hele seizoen verblijft. Tunnelbogen zijn in de eerste plaats bedoeld voor de teelt van planten en bieden ze een verwarmend thuis en bescherming tegen regen, hagel, vorst en ongedierte. Je kunt de tunnelbogen ook gebruiken buiten de tijd dat je planten een kas nodig hebben, om ze te beschermen tegen hongerige konijnen of de kat van de buren.
Tip: Als je nog niet zeker weet hoe groot je kas moet zijn, is het plaatsen van tunnels een goede keuze omdat je deze kunt uitbreiden zoals je wilt.
Wat ga jij kweken in je kas? Lees hier welke tuinkas jij het beste kunt kopen
Tuinkassen kunnen het telen van bloemen, planten of andere gewassen een stuk gemakkelijker maken. Maar welke kas in welke situatie geschikt is, dat kan nog eens verschillen.
Een plantenkas om te overwinteren
Als je een gepassioneerde tuinman bent denk je misschien niet gelijk aan een tuinkas. Maar gooi het idee niet gelijk weg. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van een klassieke tuinkas om planten te laten overwinteren die je in plantenbakken hebt geplaatst. Zorg ervoor dat de afzonderlijke emmers een afstand van tenminste ongeveer 10 cm van elkaar hebben. Dit is belangrijk zodat de luchtertussen kan circuleren. Als de planten te dicht bij elkaar staan, hebben schimmels en schadelijke plantenkiemen het gemakkelijk.
Een kweekkas voorgroenteteelt
Als je jouw eigen groenten wilt verbouwen, kies je jouw tuinkas op basis van de grootte van jouwgezin. Per persoon moet het teeloppervlak minstens 2 tot 3 m²zijn, dus voor een gezin van vier zou je kunnen gaan voor een kas van 8tot 12 m².
Tip: Lees in boeken of op internet welke groenten je samen kunt verbouwen. De groenten beïnvloeden elkaar namelijk. Je kunt tomaten bijvoorbeeld goed combineren met sla, tuinkers of wortelen en munt.
Voor de teelt van bloemen en planten: ben jij al bekend met de mini kas?
Of het nu gaat om bloemen of groenteplanten, het telen zal een stuk beter gaan als je jonge planten ineen beschermd gebied zoals een tuinkas plaatst. Als ze groot genoeg zijn, plaats je ze buiten de kas. Dus als jouw tuinkas vooral een "kwekerij" is voor zaden en zaailingen, is een kleinekweekkas van ongeveer 1,5 x 2 m vaak voldoende. Een alternatief zijn minikassen, die je ook op een tafel in je appartement kunt zetten.
Op welke plek in mijntuin moet de kas komen te staan?
Een tuinkas kun je het beste op een plek plaatsen waar het hele jaar het meeste zonlicht is. Weinig zonlicht heeft een negatief effect op het kweken en telen van gewassen. Bekijk of er misschien bomen of schuttingen zijn die kunnen zorgen voor minderzonlicht. Daarnaast is het belangrijk om schade te voorkomen. Plaats jouw kas daarom altijd zo ver mogelijk van bomen af, zodat takken het glas niet kunnen beschadigen.
Zes tips voor succesvol tuinieren
Handige accessoires kunnen het tuinieren voor je gemakkelijker maken of de groei van de planten ondersteunen:
- Automatische raamopeners op kassen zorgen voor een goede ventilatie. De ramen openen op basis van de temperatuur in het huis of de positie van de zon. Veel van deze raamopeners werken zonder elektriciteit.
- Een funderingsframe verbetert de stabiliteit van een kas en is een belangrijke toevoeging in winderige gebieden.
- Creëerextra plantruimte doorplanken op te zetten die voor de tuinkas zijn gemaakt.
- Voor gepassioneerde tuiniers en gevoelige planten is het raadzaam om een plantenlamp aan te schaffen die voldoende licht geeft en zo de groei ondersteunt.
- Om de ruiten transparant te houden, moet je in de herfst een kas schoonmaken met wat groene zeep.
- Als je planten slim met elkaar combineert, verjaag je ongedierte op natuurlijke wijze. Woelmuizen houden bijvoorbeeld niet van knoflook.
Waar koop ik een tuinkas en wat kost zo'n kas eigenlijk?
OTTO heeft een breed assortiment aan tuinkassen, waardoor jij jouw hobby het gehele jaar kunt blijven uitvoeren. De kosten van een kas variëren. Het is namelijk erg afhankelijk van de grootte en van het soort kas dat je kiest. Gelukkig heeft OTTO genoeg keus in verschillende prijscategorieën, waardoor er voor jou zeker een geschikte kas bij zit!