Kleine afbeeldingen
72 artikelen per pagina
Meest populair
Ladders
Stabiel en veilig staan op elke hoogte
Ladders zijn praktische hulpmiddelen om hoogteverschillen te kunnen overbruggen en ze compenseren de ontbrekende hoogte. Naast het praktisch nut van ladders, is de veiligheid ervan een belangrijk factor. Een ladder is super stabiel in vergelijking met bijvoorbeeld opgestapelde dozen of stoelen. Met een geschikte ladder kun je ook hogere opbergruimtes bereiken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld schoenen op je garderobekast opslaan. Ladders zijn ook handig bij een renovatie, om plafondlampen of schilderijen op te hangen. In huis maken ladders het makkelijker om ramen te reinigen, gordijnen naar beneden te halen en hoge delen van muren of plafonds op te ruimen. Dankzij de lichte constructie en het flexibele vouwmechanisme kun je de meeste ladders comfortabel dragen, verplaatsen en ruimtebesparend opbergen.
Verschillende ladders voor verschillende eisen
Ladders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten voor verschillende gelegenheden en toepassingen. De groepen verschillen als volgt:
Enkelvoudige ladder
De leunladder, ook wel een enkele ladder genoemd, staat onder een hoek van 70 of 75 graden tegen een recht, verticaal oppervlak. Als je de ladder tegen de muur van een huis aan laat leunt, kun je hem bijvoorbeeld gebruiken om de dakgoot te bereiken en hem schoon te maken. De enkele ladder bestaat uit twee zijdelingse delen, de zogenaamde bomen (of stijlen), en aantal dwarse opstapjes, de sporten. Afhankelijk van het model van de ladder en de werksituatie kan de ladder worden aangehaakt voor extra veiligheid.
Vrijstaande ladder
Vrijstaande ladders, soms ook wel vaste ladders of huishoudladders genoemd, doen in uitgeklapte toestand denken aan de letter A. Het linker- en rechtergedeelte van de ladder zijn verbonden met veilige beugels, de ladder kan meestal aan beide zijden worden betreden. Omdat hij op vier poten staat, kun je met deze ladder comfortabel en veilig alleen werken. Vrijstaande ladders worden gebruikt wanneer er geen muur is om hem tegenaan te laten leunen of wanneer je slechts een relatief lage hoogte van ongeveer 2,5 tot 3 meter wil bereiken.
Opstapkrukje
Opstapkrukjes, kortweg "krukje" genoemd, hebben de vorm van zeer kleine trappetjes en maximaal drie of vier treden. Ze zijn zo opgezet dat ze een "A" vormen, vergelijkbaar met trapladders, maar kunnen meestal slechts van één kant worden beklommen. Bovendien hebben ze iets diepere sporten voor een veilige stap en stand. Opstapkrukjes zijn klein en handig, zodat ze snel van de ene naar de andere kamer kunnen worden gedragen. Sommige modellen kun je inklappen, zodat ze weinig opbergruimte in de kast in beslag nemen.
Trapladder/ platformladder
Als je het plafond wil bereiken op een punt dat direct boven een trap ligt, komen trapladders in het spel. Deze zijn ontworpen zoals steigers, maar de vier hoeken zijn variabel en onafhankelijk van elkaar in te stellen. Zo kunnen twee poten van de trapladder op de vloer staan en de andere twee op een hogere trede. Sommige trapladders kunnen worden omgebouwd tot een vrijstaande ladder en vervullen zo een dubbele functie.
Uitschuifladder en telescoopladder
Uitschuifladders bestaan uit twee ladderelementen die uit elkaar geschoven kunnen worden om zo een hogere ladder te creëren. Bij veel modellen is het mogelijk om de twee losse stukken te scheiden van elkaar, zodat je ook twee kortere ladders kunt gebruiken. Telescopische ladders kunnen worden verlengd tot de gewenste hoogte. Ze zijn vergelijkbaar met een statief.
Waar moet je naar kijken bij het kopen van een ladder?
Voordat je een besluit neemt over een bepaald model, moet je de volgende producteigenschappen goed bekijken en afstemmen op jouw wensen.
Hoogte
Het doorslaggevende selectiecriterium voor ladders is natuurlijk de hoogte. Het spectrum varieert van ongeveer 1 meter hoge vrijstaande ladders voor kleinere huishoudelijke taken tot lange telescopische of uitschuifbare ladders voor echte klussers. Met de grootste varianten kun je een hoogte van 9 meter bereiken wanneer deze volledig uitgeschoven zijn.
Tip: Door de grote verschillen in ladderhoogte, is het raadzaam om verschillende modellen voor in je huishouden aan te schaffen. Zo heb je bijvoorbeeld een enkele ladder nodig voor het schoonmaken van de dakgoot, terwijl je voor het pakken van een boek op de bovenste plank met een opstapkrukje misschien al een eind komt.
Aantal sporten en afstand tussen de sporten
Hoe meer sporten (dwarse opstapjes tussen de zijdelingse delen) een ladder heeft in verhouding tot de totale lengte, hoe korter de afstand tussen de sporten is tijdens de beklimming. Dit maakt het gemakkelijker om de ladder te beklimmen en verhoogt je veiligheid. De afstand tussen de sporten ligt tussen ongeveer 10 en 30 cm, afhankelijk van het model.
Tip: Om te weten te komen of de ladder die je overweegt te kopen, de juiste sportenafstand voor je heeft, kun je in de productbeschrijving kijken. Je deelt dan de hoogte van de ladder door het aantal sporten.
Diepte van sporten
Er zijn grote verschillen in de diepte van de sporten. Deze diepte is bepalend voor het loopvlak van een sport. Sommige sporten zijn slechts 3 tot 5 cm diep. Die zijn daarom meer geschikt als je gewoon ergens op wil klimmen om iets te pakken en daarna de ladder weer af gaat. Als je echter voor langere tijd op zo'n ladder wil staan, heb je dan stevige schoenen nodig. Veel ladders hebben treden die 10 tot 30 cm diep zijn, waardoor ze comfortabeler en stabieler zijn als je langer wil werken.
Materiaal
De meeste ladders voor het huishouden en het handwerk zijn gemaakt van aluminium. Dit materiaal wordt gekenmerkt door het lichte gewicht en het kan gemakkelijk worden gereinigd als het vies wordt. Ladders met stijlen en sporten gemaakt van aluminium holle lichamen besparen verder gewicht, zodat ze met weinig moeite door individuen kunnen worden opgetild en verplaatst. In het topsegment zijn de bovenste platformen van massief staal, wat voor extra stabiliteit zorgt.
Gewicht en draagvermogen
Een laag gewicht is vooral belangrijk voor ladders die meerdere keren per dag van positie moeten veranderen. Kleine vrijstaande ladders van aluminium zijn gemakkelijk te vervoeren als ze een totaal gewicht hebben dat minder dan 5 kg is. Grote enkelvoudige ladders tot 30 kg vergen aanzienlijk meer inspanning om neer te zetten of juist te verplaatsen. Bij de berekening van het maximale draagvermogen moet je niet alleen rekening houden met je lichaamsgewicht, maar ook met het gereedschap dat je naar boven wil tillen, zoals gereedschapskisten of verfemmers. Voor de meeste modellen bedraagt het maximale draagvermogen ongeveer 150 kg.
Antislipmateriaal
Conventionele ladders hebben sporten van onbekleed en relatief glad aluminium, daarom moet je werkschoenen dragen met een uitgesproken profiel om te voorkomen dat je per ongeluk uitglijdt. Sommige laddermodellen beveiligen je stand met een laagje rubber op de sporten of treden van geprofileerd metaal. Daarnaast dienen de sporten te worden voorzien van stevige kunststof of rubberen doppen om te voorkomen dat de gehele ladder wegglijdt op een gladde ondergrond.
Ombouwen en variatie
Als ladders zijn voorzien van verbindingen en scharnieren, kun je ze, afhankelijk van het type, ombouwen tot een enkelvoudige ladder, vrijstaande ladder of opstapkrukje. Bij dit laatste doet het uiterlijk van de ladder bijna denken aan een bankje. Sommige sporten dienen dan namelijk als voeten voor het opstapje, de rest wordt een opstapje. Met een geschikte plank op de horizontale sporten kan de trap worden omgebouwd tot een veilig werkplatform. Voor meer veiligheid moet je ervoor zorgen dat de ladderelementen stevig scharnieren met manuele of automatische vergrendelhendels. Zo blijven de ladderelementen ook bij zware belasting altijd in de beoogde positie staan. De uitbreidingsbeveiliging, die beide ladderdelen op trapladders veilig uit elkaar houdt, moet altijd betrouwbaar en stabiel staan.
Extra uitrusting
Beugels en opbergelementen maken je werk op de ladder gemakkelijker. Zo is een houder voor emmers en verfrollers een grote hulp tijdens het schilderen. Een multifunctionele trede die op de bovenste sport of rail klikt, is ideaal voor het opbergen van kleinere gereedschappen of reinigingsmiddelen. Een geïntegreerde kabelgeleider voorkomt dat de stroomkabel verstrikt raakt bij het werken met de boormachine of andere elektrische apparaten en voorkomt struikelgevaar.
De juiste ladder voor jouw activiteiten
Afhankelijk van uw persoonlijke wensen en de gewenste activiteiten in het huishouden of bij de renovatie, zijn sommige modellen geschikter voor je. Het volgende overzicht helpt je bij het maken van een beoordeling.
Kleine ladders voor taken in huis
Wil je je ladder gebruiken voor typische huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld voor het lappen van de ramen of bereiken van hoge opbergruimtes? Dan is een klein opstapkrukje of een compacte vrijstaande ladder met een hoogte van maximaal 2 m aan te raden. Een licht gewicht is hierbij een belangrijk criterium. De ladder moet tussen de 2 en 5 kg zijn voor een comfortabele bediening.
Universele ladders voor binnen en buiten
Wil je je ladder gebruiken voor huishoudelijke taken, maar ook voor kleine renovaties? Bijvoorbeeld het schilderen van plafonds of het snoeien van de heg? Dan moet je kiezen voor een 2 tot 4 m hoge trapladder. Je kunt hierbij gaan voor een enkelvoudige trapladder, die zijn iets goedkoper. Of voor een opvouwbare vrijstaande ladder, die zijn iets duurder.
Hoge ladders voor echte klussers
Ben je een professional of hobbyklusser en voer je voornamelijk werkzaamheden om het huis uit? Bijvoorbeeld het reinigen van de dakgoot, het repareren van het dak of het snoeien van boomtoppen? Dan heb je een ladder nodig met een werkhoogte van 5 tot 9 meter. Uitschuifbare of telescopische ladders kunnen hoogtes bereiken van meer dan 9 m, waardoor zelfs moeilijk bereikbare plaatsen in het huis, op de bouwplaats of in de tuin toegankelijk zijn.
Zes tips voor veilig gebruik van ladders
Veiligheid komt altijd op de eerste plaats bij het werken met en op ladders. Neem daarom de volgende tips ter harte:
- Maak alle vuile sporten schoon, voordat je erop stapt. Zo glijd je niet uit en ben je veiliger.
- Ga in een rechte positie op de ladder staan en leun niet achterover of opzij.
- Bij gebruik van een hellende ladder moet je ervoor zorgen dat je de juiste hellingshoek van ongeveer 70 tot 75 graden aanhoudt.
- Het is belangrijk om goede antislipvoetjes te hebben om een veilige stand te garanderen. Als het rubber poreus wordt, vervang dan deze elementen of de hele ladder.
- Als de scharnieren piepen of vastlopen, moeten ze worden gecontroleerd op veiligheid en functionaliteit en indien nodig worden geolied.
- Schakel de stroom uit bij werkzaamheden aan elektrische kabels, bijvoorbeeld bij het bevestigen van een lamp of het vervangen van een gloeilamp.