Gordijnen ophangen? Zo doe je dat goed!
Dinsdag 10 september 2024 | Eline van Lent
Gordijnen uitzoeken kan best wel moeilijk zijn. Je moet namelijk nadenken over de soort stof, de keur, de maat en wat goed past bij je interieur. Wanneer je dan eenmaal je perfecte gordijn hebt gevonden, moet deze worden opgehangen. Gordijnen ophangen lijkt een grote klus voor veel mensen omdat het zoveel geploeter is, maar geen zorgen, het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Als je wilt weten hoe jij jouw gordijn goed ophangt, lees dan snel dit blogbericht!
Verschillende soorten ophangsystemen
Voor het ophangen van gordijnen zijn er verschillende soorten ophangsystemen die je kunt gebruiken. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over het effect dat je wilt creëren in het gordijn. Kies iets uit wat jij mooi vindt. Meet als eerste met een meetlint de ramen op waar ook de gordijnen worden geplaatst. Vervolgens kies je een ophangsysteem uit. Je hebt verschillende soorten gordijnroedes en andere mogelijkheden voor het ophangen van jouw gordijnen:
Gordijnrail
Een gordijnrail maakt gordijnen ophangen gemakkelijk voor alle plafond- en wandsoorten. Bij zware gordijnen is het verstandig om géén uitschuifbare gordijnrails te kopen, omdat de runner (dat zijn kleine ringetjes in een gordijnrail waaraan je met haakjes je gordijnen kunt ophangen) in de rails dan steeds over het overloop heen gaat. Na een tijdje kan het gemakkelijk kapot gaan. Kies in plaats daarvan voor een gordijnrail met vrije runners. Deze geeft minder weerstand, omdat het gewicht van het gordijn lichter te bedienen is.
Gordijnroede
Een roede is eigenlijk gewoon een metalen of houten stang, die is vastgemaakt aan de wand en haken bevat waaraan je het gordijn bevestigt. Gordijnen ophangen kun je gemakkelijk met lussen, ringen of tunnels en een gordijnroede. Gordijnroedes heb je in veel verschillende soorten vormen, en kleuren.
Railroede
De railroede lijkt veel op een gordijnroede, behalve dat aan de onderkant van de stang een open gedeelte zit voor glijders. Bij een railroede, kun je het hele gordijn over de lengte van de railroede schuiven. Een ander voordeel van een railroede, is dat deze gebogen kan worden. Ideaal dus als je gordijnen over verschillende wanden wil trekken.
Waveplooirails
Het golfgordijn heeft regelmatige golven die ontstaan doordat er aan de bovenzijde van het gordijnen, een doorzichtige band zit. De waveplooirails is bij dit soort gordijn wel altijd zichtbaar, omdat het wavegordijn onder de rail komt te hangen. Veel mensen vinden het wavegordijn erg mooi door de vloeiende lijnen.
Gordijnen ophangen
Het ophangen van de gordijnen kan op verschillende plekken: binnen je kozijn, op je kozijn of aan het plafond. Dit stappenplan is gemaakt voor gordijnen die aan het plafond worden vastgemaakt.
- Bepaal de lente van je gordijnrail en zorg voor 20 centimeter overlap aan beide uiteindes van het raam.
- Pak een ijzerzaag en zaag de gordijnrail op maat. Er zijn winkels die dit ook voor jou kunnen doen.
- Schuif de runners die je nodig hebt, in de rail. Bij een meter rail, is het verstandig om minstens tien runners in de rail te schuiven. Plaats om de 50 centimeter de klemmen waarmee je de gordijnen aan de runners bevestigt.
- Controleer of er geen leidingen lopen op de plaatsen waar je gaat boren. Als dit niet het geval is, kun je de gordijnrail aan het plafond bevestigen. Probeer gaten te boren met steeds 50 centimeter tussen elk gat. Vervolgens is het belangrijk dat je de rail met schroeven vast bevestigt aan het plafond.
- Meet de bovenkant van de vastgemaakte rail tot aan de vloer of vensterbank en trek hierna een of twee centimeter van het totaal af. Je wilt natuurlijk niet dat de gordijnen over de vloer slepen. Vouw daarom de stof naar binnen op en zet deze vast met wat spelden, naar deze vast en verwarm vervolgens met een strijkijzer de ingenaaide strook met kleefband.
- Steek de gordijnhaken voorzichtig in de plooiband. Probeer steeds dezelfde afstand te houden tussen elke haak. Steek nu de gordijnhaken door de runners.
Het reinigen van gordijnen
Wanneer de gordijnen eenmaal mooi hangen, is het wel belangrijk dat je zorgt dat ze mooi blijven. De stof van je gordijn bepaalt of je het zelf kunt wassen in een wasmachine of dat je het naar een stomerij moet brengen. Als je de gordijnen verkeerd behandelt, zorgt dit voor krimpende garens, een verbleekte kleur of onherstelbare vervormde naden. Daarom is het verstandig om goed naar het was-etiket te kijken.
Overgordijnen, vitrage en inbetweens kun je prima zelf wassen. Als je de gordijnen met de hand wast, zorg er dan voor dat de gordijnen genoeg sop hebben om in te kunnen weken. Gebruik daarentegen ook niet al te veel zeep (en zeker geen chloor). Bij het drogen is het belangrijk dat je de gordijnen niet uitwringt, om zo kreuken te voorkomen. Hang dus de gordijnen altijd nat uit.
Als de gordijnen in de wasmachine mogen, let dan op dat de trommel niet te vol zit. Voor het uitkiezen van de temperatuur: volg altijd het wasvoorschrift. Nadat de gordijnen zijn gewassen, laat je deze niet centrifugeren maar hang je de gordijnen nat uit om te drogen.
Rolgordijnen, lamellen en jaloezieën zijn een stuk eenvoudiger om schoon te maken. Hierbij hoeft geen handwas of wasmachine aan bod te komen. Maak de gordijnen regelmatig schoon met een vochtig doekje om het stof of de vlek te verwijderen.
Hang jij graag je gordijnen zelf op?
Meer huiselijke inspiratie
Geschreven door Eline van Lent
Met een grote passie voor fashion en interieur deelt Eline graag inspiratie en tips die jou helpen om je persoonlijke stijl te vertalen naar zowel je garderobe als je interieur. Sinds 2024 schrijft ze met veel enthousiasme voor OTTO.