Profiteer deze week van de Winterdeal en ontvang 20% korting op alle mode.

* Geldig t/m 9 februari 2025

Shop nu!

Capsule wardrobe samenstellen in 6 stappen

Maandag 28 oktober 2024 | Eline van Lent

Openstaande klerenkast in een slaapkamer

Misschien heb je er al wel eens van gehoord, een capsule wardrobe. Wil jij minder keuzestress, geld besparen en je steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan is deze minimalistische manier van je kledingkast vullen echt wat voor jou! Lees snel verder voor meer uitleg en een duidelijk stappenplan voor het samenstellen van een capsule wardrobe.

 

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe houdt in dat je een kritische selectie maakt van kleding essentials en alleen deze in je kledingkast laat hangen. Het is helemaal te personaliseren in jouw stijl en voorkeuren. Het concept is bedacht door de Britse Susie Faux in de jaren ’70. Voor haar eigen boetiek ‘Wardrobe’ in Londen bedacht ze de capsule wardrobe. Officieel bestaat een capsule wardrobe uit ongeveer 30 items, veel mensen houden een richtlijn van 37 kledingitems aan (lingerie, sportkleding en accessoires niet mee gerekend). Dit is jouw kledingkast voor een heel seizoen of (half) jaar, afhankelijk van je voorkeur. Je haalt er meer verschillende outfits uit dan je denkt omdat je alles kan combineren, gemiddeld zo’n 75.

De voordelen van een capsule wardrobe

Waarom zou je op deze minimalistische manier je kledingkast vullen? Er zijn verschillende voordelen die voor jou een reden kunnen zijn.

  • Geld besparen. Een capsule wardrobe betekent niet meer eindeloos geld uitgeven aan kleding. Zodra jouw minimalistische kledingkast is samengesteld, verandert het voor een periode niet en doe je dus geen uitgaven meer.
  • Minder keuzestress. Logisch, nu je minder kleding hebt zul je ‘s ochtends ook minder opties hebben en dit vermindert de welbekende kledingcrisis. Dit scheelt ook nog eens veel tijd, mooi meegenomen toch?
  • Investeren in kledingitems. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Investeer bij een capsule wardrobe in kledingitems die je normaal te duur had gevonden.
  • Beter voor het milieu. Omdat je minder kleding consumeert en onnodige miskopen niet ongebruikt in je kast blijven liggen, is een capsule wardrobe ook milieuvriendelijk.

 

Let’s get started! In 6 stappen een capsule wardrobe samenstellen

Verschillende kledingstukken capsule wardarobe

Stap 1: Bepaal je kledingstijl

De eerste stap is het bepalen van je kledingstijl. Maak bijvoorbeeld een moodboard op Pinterest met kleding die jij mooi vindt. Waarschijnlijk zie je overeenkomsten die jouw stijl definiëren. 

 

Stap 2: Stel een doel en maak een plan

Voordat het echte werk begint, is het belangrijk om een doel en plan te maken. Hoeveel items wil je uiteindelijk houden? En hoe ga je het aanpakken? Het helpt om eerst een lijstje te maken met het aantal items per categorie en daarna per categorie specifieke items te noteren die essentieel zijn voor jou. Een richtlijn is 10 onderstuks (broeken, rokken), 17 bovenstuks (tops),  4 jassen en 6 paar schoenen.

 

Stap 3: Haal alles uit je kledingkast en inventariseer

Tijd om alles overhoop te halen! Verzamel al jouw kleding en inventariseer wat je hebt. Maak stapels per categorie. Indien je gaat voor een capsule wardrobe per seizoen is het handig om hier ook al een onderscheid in te maken. In de winter zul je waarschijnlijk meer zin hebben in lekkere truien en in de zomer in t-shirts. Focus je voor nu op het huidige seizoen en stop de kleding voor overige seizoenen in bakken. 

 

Stap 4: Selecteren en opruimen, wees kritisch!

Nu begint het selecteren en opruimen van de kleding. Pak jouw favoriete kleding eruit en leg items die je sowieso niet wilt houden weg. Pak je lijstje erbij en begin hem af te werken. Stel jezelf de vraag van de Japanse minimalisme en opruimexpert Marie Kondo ‘Does it spark joy?’.

 

Stap 5: Vul je capsule wardrobe aan

Bekijk je selectie en ga na of je nog items mist.  Maak een lijstje van nieuwe items die je wilt aanschaffen. Kies hier voor tijdloze kleding, geen microtrends dus, van een goede kwaliteit. Tijdloze kledingitems zullen lang in de mode blijven waardoor je er jaren plezier van hebt. Denk bijvoorbeeld aan items zoals een zwarte blazer, witte blouse, een neutrale kleur mantel en een paar witte sneakers.

 

Stap 6: Verkoop, ruil of doneer

Waarschijnlijk heb je best een groot deel wat het niet heeft gered tot je capsule wardrobe. Het is misschien pijnlijk, maar het is de bedoeling dat deze kleding het huis verlaat. Zie het als een frisse start! Verkoop de kleding, hou een ruilmiddag met vriendinnen of doneer het aan een goed doel bijvoorbeeld.

Het is dus best even een klusje. Vooral het beginnen aan het opruimen van je kledingkast kan lastig zijn. Om je een handje op weg te helpen, lees je hier een aantal tips voor het opruimen van je kledingkast.

Andere tips voor jouw kast

Inspiratie: Dé tips voor het opruimen van je kledingkast

Dé tips voor het opruimen van je kledingkast

Puilt je kast uit? Lees in deze blog hoe je kledingkast er in no time weer netjes uitziet!

 

Lees meer
Inspiratie: Dit zijn dé tips voor het strak opvouwen van je kleding!

Dit zijn dé tips voor het strak opvouwen van je kleding!

Wil jij je kleding graag mooi opgevouwen in de kast hebben liggen? Lees in deze blog te beste tips over hoe jij jouw kleding opvouwt.

Lees meer
Inspiratie: Vind jouw perfecte kast in 4 stappen

Vind jouw perfecte kast in 4 stappen

Een perfecte kast kiezen is een hele uitdaging! Lees in deze blog het stappenplan.

 

Lees meer
Auteur

Geschreven door Eline van Lent 

Met een grote passie voor fashion en interieur deelt Eline graag inspiratie en tips die jou helpen om je persoonlijke stijl te vertalen naar zowel je garderobe als je interieur. Sinds 2024 schrijft ze met veel enthousiasme voor OTTO. 

Prijzen zijn inclusief BTW, exclusief bezorgkosten