Hoe onderhoud je: je koelkast
Woensdag 7 februari 2024 | Eline van Lent
Heb je last van een koelkast die vies is of stinkt? Het schoonmaken en opruimen van de koelkast is niemands favoriete huishoudelijke klusje. Toch is het wel belangrijk om dit een paar keer per jaar te doen. Je koelkast schoonmaken is namelijk niet alleen fris, het is ook erg belangrijk voor de voedselveiligheid. En bovendien zorgt deze schoonmaakbeurt ervoor dat het energieverbruik van je apparaat terugloopt, wat de koelkast dus energiezuiniger maakt. Wij geven je daarom een aantal tips, zodat jouw koelkast straks weer lekker fris ruikt. Lees dus snel verder om te weten te komen hoe je jouw koelkast die flinke poetsbeurt kunt geven!
Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?
Je zou je koelkast eigenlijk minstens één keer per drie maanden een grondige schoonmaakbeurt moeten geven. Als je het vaker dan dat wil doen, kan dat natuurlijk nooit kwaad. Naast deze grote schoonmaakbeurt moet je met enige regelmaat etensresten en plakkerige plekken verwijderen. Het is het beste als je de viezigheid gewoon weghaalt op het moment dat je het ziet. Je kunt deze kleine controles en de grondige schoonmaakbeurt het beste houden vlak voordat je boodschappen moet gaan doen. Op dat moment is je koelkast namelijk het leegste, waardoor je er niet zoveel etenswaren uit hoeft te halen. Daarbij weet je dan meteen wat er nog ontbreekt en wat je dus moet kopen in de supermarkt.
1. Koelkast leegmaken
Het eerste wat je doet als je de koelkast schoonmaakt, is de stekker uit het apparaat trekken. Vervolgens kun je de koelkast leeghalen. Het is namelijk niet de bedoeling dat er sop op het eten belandt en het is ook makkelijker schoonmaken als er niks in de koelkast staat. Plaats het voedsel in een koeltas of -box met koelelementen om het eten vers te houden. Je kunt het eten ook buiten bewaren, als het buiten koud genoeg is. Verwijder vervolgens alle losse onderdelen uit de koelkast, zoals de plateaus, het vleeswarenbakje, de rekjes en groentelades.
2. Koel-vriescombinatie
Een vriezer moet zoveel mogelijk ijsvrij blijven. Dit zorgt er voor dat je ruimte houdt in je vriezer, dat hij makkelijk open en dicht gaat en dat hij energiezuinig blijft. Je kunt bij een vriezer met plastic ijskrabber het ijs wegschrapen. Maar als je een koel-vriescombinatie hebt, ontdooit het vriesvak automatisch ook als je de stekker uit de koelkast trekt. Zo kun je het vriesvak samen met je koelkast schoonmaken. Versnel het ontdooien door er bakken heet water in te zetten. Leg wat droogdoeken in het vriesvak om het ontdooide water op te vangen. Vervolgens maak je dit vak op dezelfde manier schoon als de rest van je koelkast.
3. Binnenkant van de koelkast
Nadat je alle losse onderdelen uit de koelkast hebt verwijderd, kun je deze met een sopje schoonmaken. Je kunt een sopje maken van verschillende schoonmaakmiddelen, maar het meest effectieve middel is soda. Een sopje met soda erin reinigt, desinfecteert en voorkomt nieuwe nare geuren in je koelkast. Je kunt er eventueel een scheut afwasmiddel aan toevoegen voor een nog frissere geur. Met dit sopje was je de onderdelen van de koelkast af en reinig je de binnenkant van de koelkast. Het is belangrijk dat je zowel de losse onderdelen als de binnenkant van de koelkast daarna goed afdroogt.
4. Aan de slag met het waterafvoerputje
In iedere koelkast zit een waterafvoerputje. Dit putje bevindt zich meestal onderin de koelkast, nog onder de groentelades en tegen de achterwand. Door dit putje loopt al het overtollige water dat zich in de koelkast bevindt steeds weer langzaam weg. De waterafvoer kan verstopt raken als vuil zich ophoopt rond het putje. Haal het vuil eenvoudig weg uit het kleine gaatje met een satéprikker of een wattenstaafje. Je kunt een verstopte afvoer voorkomen door de achterwand van de koelkast vrij te houden en etenswaren niet bij de afvoer te zetten.
5. Buitenkant van de koelkast
Vaak liggen er veel kruimels rondom de koelkast en tussen de kieren. Pak daarom de stofzuiger of kruimeldief erbij om deze kruimels weg te halen. Maak vervolgens met het gemaakte soda sopje ook de buitenkant van de koelkast schoon en droog het daarna weer af met een droogdoek. Op de koelkastdeur, handgreep en de rubberen deurstrip zitten vaak de meeste bacteriën. Daarom moet je deze oppervlakten extra goed schoonmaken! Bij een vrijstaande koelkast is het daarnaast ook verstandig om minstens één keer per jaar het ventilatierooster aan de achterkant stofvrij te maken met de stofzuiger of met een zachte borstel. Als er veel stof op het rooster zit kan het apparaat de warmte namelijk niet goed afvoeren. Daardoor verbruikt de koelkast meer energie en is er zelfs een verhoogde kans op brand.
6. Alles terugplaatsen in de koelkast
Plaats alle losse onderdelen weer terug in de koelkast en stel de koelkast en het vriesvak weer in op de juiste temperatuur. Als het apparaat weer is gekoeld, kun je alle etenswaren weer inruimen. Geef alles een vaste plek in de koelkast, zodat je overzicht houdt over wat je allemaal hebt aan eten. De volgende tip klinkt misschien logisch, maar zet etenswaren die bij elkaar horen ook bij elkaar. Sauzen bij sauzen en groentes allemaal in de groentelades. De laatste tip voor het herinrichten van de koelkast, is dat het handig is om een plank aan te wijzen voor de kliekjes en opengemaakte producten. Zo weet je zeker dat je ze niet over het hoofd ziet en twee weken later schimmel op je eten hebt zitten.
Wat zijn jouw tips voor het schoonmaken van de koelkast?
Meer reiniging adviezen
Geschreven door Eline van Lent
Met een grote passie voor fashion en interieur deelt Eline graag inspiratie en tips die jou helpen om je persoonlijke stijl te vertalen naar zowel je garderobe als je interieur. Sinds 2024 schrijft ze met veel enthousiasme voor OTTO.