Kleine afbeeldingen
72 artikelen per pagina
Meest populair
- Wassen & drogen
- Huishouden
- +Stofzuigers & reinigers
- +Wassen & strijken
- -Reinigen & opbergen
- Schoonmaakbenodigdheden
- Stoomreinigers
- Tapijtreinigers
- Dweilen
- Raamwissers
- Schoonmaakmiddelen
- Stoffer & blik
- +Keukenhulpjes
- Huishoudtrapjes
- Pedaalemmers
- +Kleding opbergers
- -Klimaatregelaars & ventilatoren
- Airco's
- Infrarood verwarmingen
- Luchtbevochtiger
- Luchtontvochtiger
- Luchtreiniger
- Ventilatoren
- Verwarmingsventilatoren
- Keukenapparatuur
- Inbouwapparatuur
- Koken & tafelen
- Persoonlijke verzorging
- Luchtbevochtiger Persoonlijke ultrasone luchtbevochtiger met koude lucht - WUL510 ONZE...
- Luchtbevochtiger LB 31508 we
- Luchtbevochtiger U100
- Diffuser AD 625 Aroma Diffuser geluidsarm en energiebesparend
- Luchtbevochtiger Mini koude lucht ultrasoon-luchtbevochtiger - WUL525
- Luchtbevochtiger AH 663
- Luchtbevochtiger SweetDreams koude lucht-luchtbevochtiger met lichtprojectie - WUL575
- Luchtbevochtiger HU2510/10 2000 Serie voor 31 m² kamers, met nanocloud-technologie
- Luchtbevochtiger Ultrasoon-koudeluchtbevochtiger compatibel met de vapopads geurende...
- Luchtbevochtiger AH 680 3-in-1: met luchtvochtigheidssensor, antibacteriële tank,...
- Luchtbevochtiger S250
- Luchtbevochtiger U250
- Luchtbevochtiger HU4814/10 2000 Serie voor 40 m² kamers, met nanocloud-technologie
- Luchtbevochtiger Verdamper E200
- Luchtbevochtiger S450
- Luchtbevochtiger W200 Luchtreiniger
- Luchtbevochtiger W220 Luchtreiniger
- Luchtbevochtiger W300 Luchtreiniger
- Luchtbevochtiger U700
- Luchtbevochtiger H300 Hybrid Luchtreiniger
- Luchtbevochtiger W400 Luchtreiniger
- Luchtbevochtiger H320 Hybrid Luchtreiniger
- Luchtbevochtiger H400 Hybrid Luchtreiniger
- Luchtbevochtiger H700 Hybrid Luchtreiniger
- Luchtbevochtiger
- Luchtbevochtiger
Luchtbevochtiger
Wat is het nut van een luchtbevochtiger? Heeft dit echt zin?
In de winter verwijdert de werking van radiatoren binnenshuis vocht uit de lucht die we inademen en zo krijgen we te maken met droge lucht. De slijmvliezen van de luchtwegen, ogen en huid, die een luchtvochtigheid nodig hebben tussen de 40 en 60%, hebben hier last van. Ze kunnen uitdrogen, waardoor je bijvoorbeeld vatbaarder wordt voor verkoudheid. De droge lucht kan niet worden bevochtigd door ventilatie. Integendeel: de relatieve luchtvochtigheid daalt nog verder omdat de warme binnenlucht meer vocht opneemt dan koude lucht. Bij luchtbevochtigers is dat anders: ze geven op gecontroleerde wijze water af aan de omgeving. Dit versterkt je immuunsysteem en komt mensen met een allergie ten goede, aangezien stof, pollen en ziekteverwekkers worden gebonden. Een luchtbevochtiger in huis heeft dus wel degelijk zin en kan van groot belang zijn voor je gezondheid.
Wat is een goede luchtbevochtiger? Dit zijn de verschillende types
Luchtbevochtigers als speciale airconditioningapparaten geven op verschillende manieren vocht af aan de kamerlucht om droge lucht tegen te gaan. Over de verschillende soorten luchtbevochtigers en de voordelen van ieder type luchtbevochtiger lees je hier.
Koudwaterverdampers
Koudwaterverdampers maken gebruik van het natuurlijke principe van verdamping. Eenvoudige modellen van keramiek of aardewerk werken puur passief zonder elektriciteit. Je vult ze met water en plaatst of hangt ze op een warme plek, bijvoorbeeld bij de kachel of de open haard. Actieve verdampers zuigen de ruimtelucht aan, trekken deze door met water bevochtigde, oppervlaktevergrotende filtermatten en geven de vochtige, kiemgefilterde lucht weer af. Het stroomverbruik en de geluidsontwikkeling zijn bij deze modellen laag en overvochtigheid is onwaarschijnlijk. Je kunt verdampers met elke waterhardheid gebruiken en je hoeft de filters slechts af en toe te vervangen. Sommige modellen van dit type zijn ook speciaal afgestemd op de behoeften van kinderen en baby's.
Stoombevochtigers
Deze kamerbevochtigers koken het water en geven de vloeistof af als hete stoom. Dit maakt het volledig steriel. Je dient de relatieve luchtvochtigheid te controleren met een hygrometer, die afzonderlijk kan worden gekocht of in een weerstation kan worden geïntegreerd. Stoombevochtigers verdragen geen water dat met zout is ontkalkt: Informeer daarom of je een ontkalkingssysteem in huis hebt. Afhankelijk van de hardheid van het water moeten de apparaten met meer of minder lange tussenpozen worden ontkalkt.
Vernevelaars en ultrasone luchtbevochtigers
Bij deze apparaten vernevelen diffusors het water door een membraan dat wordt getrild door ultrageluid en verspreiden het met een ventilator als een fijne, warme of koude nevel in de kamer, afhankelijk van het model. Deze ultrasone luchtbevochtigers zijn stil en zuinig in gebruik en de bevochtigingscapaciteit kan eenvoudig worden geregeld. Ze werken niet met zout ontkalkt water of zeer hard water boven de 21°dH. Vernevelaars werken daarom met ontkalkingspatronen, die regelmatig vervangen moeten worden. Daarnaast is een zorgvuldige reiniging belangrijk om de vermenigvuldiging van ziekteverwekkers in de watertank te voorkomen die anders ongefilterd in de lucht die je inademt vrijkomen.
Luchtwassers
Sommige kamerbevochtigers reinigen ook de lucht van pollen en stof, waarbij het water als filter wordt gebruikt. Dit noemen we luchtwassers. Deze dubbele functie is wat ze onderscheidt van luchtreinigers met gemakkelijk verwisselbare filters. Maar er zijn ook modellen met een extra filtersysteem. In het geval van luchtwassers draaien schijven in het water en deeltjes uit de kamerlucht die door een ventilator worden aangezogen, blijven aan het oppervlak van hun vloeistoffilm plakken. Wanneer het wordt teruggebracht naar de kamer, blijven er watermoleculen in de lucht en zorgen zo als bijwerking voor bevochtiging. De apparaten verbruiken weinig stroom en zijn geschikt voor elke graad van waterhardheid.
Van bevochtiging tot geluid: op welke punten moet je letten bij het kopen van een humidifier?
Afhankelijk van de plaats van gebruik zijn sommige functies bijzonder belangrijk, andere minder. Er zijn vele verschillende soorten humidifiers, ofwel luchtbevochtigers, wat het kiezen soms lastig kan maken. Het volgende overzicht zal je aankoopbeslissing vergemakkelijken.
Bevochtigingsprestaties afhankelijk van de grootte van de ruimte
Hoe groter de ruimte, hoe krachtiger de luchtbevochtiger moet zijn. Passieve verdampers bevinden zich aan de onderkant van de schaal en zijn alleen geschikt voor kleine ruimtes. In het geval van elektrisch bediende apparaten geven de fabrikanten het bevochtigingsvermogen aan in milliliter per uur (ml/h) en doen ze een advies over de maximale ruimtegrootte in m² waarvoor dit voldoende is. Bij sommige modellen geeft de Clean Air Delivery Rate (CADR) in de eenheid van kubieke meter per uur (m³/h) informatie over de filterprestatie. Een goede waarde ligt hier rond de 170 m³/h.
Vermogensniveaus en hygrostaatregeling
Een in meerdere standen instelbare bevochtigingscapaciteit stelt je in staat het binnenklimaat op je comfortniveau af te stemmen. Bij vernevelaars is de sterkte van de stoomafgifte via een niveau-instelling te regelen, bij stoombevochtigers het bevochtigingsvermogen en bij koudwaterverdampers stel je in hoe sterk de ventilator draait. Bij automatische systemen kan de relatieve luchtvochtigheid worden ingesteld op bijvoorbeeld 40, 50 of 60% of een bereik van 45 tot 55%. Hygrometers meten continu de vochtigheidswaarde en passen automatisch het vermogen aan.
Tankinhoud
Naast de prestaties moet ook het tankvolume overeenkomen met de grootte van de ruimte, zodat je niet vaak hoeft bij te vullen. Met een bevochtigingscapaciteit van 200 ml/h gaat een tank van 5 liter tien uur mee, wat goed is voor een kamergrootte van 25 m². Voor grotere ruimtes moet het apparaat meer water kunnen vasthouden, vooral als je het continu laat draaien. Een afneembare watertank is gemakkelijker te vullen en schoon te maken dan een vast geïnstalleerde.
Bedrijfsgeluid
Als je de luchtbevochtiger op kantoor, slaapkamer of kinderkamer wilt gebruiken, is een laag werkgeluid belangrijk. 55 decibel (dB) is ongeveer net zo luid als een normaal gesprek tussen twee mensen. De apparaten vallen meestal ruim onder deze waarde, maar gevoelige oren kunnen nog steeds gestoord aanvoelen. Koudwaterverdampers werken bijzonder stil, terwijl ultrasone vernevelaars en stoombevochtigers een heel zacht zoemend of borrelend geluid kunnen maken.
Aromareservoir en LED-kleurwissel
Verdampers kunnen worden omgevormd tot kleine geurdispensers door een paar druppels aromaolie aan het water toe te voegen. In het geval van vernevelaars is er een extra container voor de additieven. Led-kleurenspel brengt ook visueel wat wellness in huis.
Ionisator
In sommige modellen kan een ionisator worden ingeschakeld, die zuurstofmoleculen omzet in negatieve ionen. Deze trekken deeltjes aan en vergemakkelijken zo hun uitfiltering. Het verbeterde reinigingseffect vermindert ook geurtjes, wat vooral handig is in open keukens.
Waar kun je een bevochtiger het beste plaatsen?
Een bijzonder goede plaats voor luchtbevochtigers is in het midden van de ruimte, zodat het vocht gelijkmatig wordt verdeeld en niet condenseert op muren of meubels. Dit betekent dat het dichtstbijzijnde stopcontact relatief ver weg kan zijn. Een lange kabel van ongeveer 2 meter bespaart je het gebruik van een verlengstuk of een kabelhaspel. Als er een afstandsbediening wordt meegeleverd, bedien je het apparaat comfortabel vanaf de bank.
Welke luchtbevochtiger is het beste voor jouw huis?
De grootte van de kamer, het hoofddoel en het comfort zijn bepalend bij het kopen. Vind hier het type luchtbevochtiger dat bij je past.
Voor sporadisch gebruik
Als je je kamerlucht af en toe wilt bevochtigen of als je wilt ontspannen met behulp van geuren, dan is een passieve luchtbevochtiger een goede keuze. Als je verkouden bent, kunnen ze het herstelproces ondersteunen. Aardewerk modellen in een aansprekend bol- of figuurdesign zijn al voor een laag budget verkrijgbaar. Voor grotere ruimtes raden wij de krachtigere actieve verdampers aan, die eenvoudig in gebruik zijn en weinig onderhoud vergen. Af en toe moeten de filtermatten echter worden vervangen.
Voor gebruik in de slaapkamer
De efficiënte, zuinige ultrasone luchtbevochtigers zijn geschikt voor continu gebruik. Het stille werkgeluid is nauwelijks waarneembaar, wat natuurlijk van groot belang is wanneer je de bevochtiger in de slaapkamer wilt plaatsen. Je kunt dit type vaak voor elke kamergrootte gebruiken. De apparaten vereisen regelmatige reiniging en vervanging van ontkalkingspatronen. Als onderhoudsarm alternatief kun je kiezen voor een verdamper die zorgt voor steriliteit door het water te koken en alleen hoeft te worden ontkalkt.
Voor mensen met een allergie
Als je allergisch bent voor huisstof of pollen, zijn luchtontvochtigers met effectieve, economische filtertechnologie van groot belang. Luchtwassers bevochtigen en reinigen de lucht in één stap. De filtratie gebeurt puur via het water, zodat er geen vervolgkosten zijn voor filters. Het stroomverbruik van deze apparaten is ook erg laag.
Veelgestelde vragen over humidifiers ofwel luchtbevochtigers
Waar koop ik een luchtbevochtiger van Medisana?
Bij Medisana staat een optimaal en gezond leefklimaat voor in huis voorop. Daarom heeft OTTO ook luchtbevochtigers van dit merk in het assortiment opgenomen. Het aanbod varieert van ultrasone bevochtigers tot diffusers met heerlijke geuroliën voor het echte spa gevoel in huis.
Welke luchtbevochtiger kan ik kiezen voor aan de radiator of verwarming?
Er zijn nog steeds klassieke verdampers van koud water die je aan een radiator of ander type verwarming kunt bevestigen. Deze zijn vaak gemaakt van sterk materiaal zoals aardewerk of keramiek. Hiermee kun je op een subtiele manier de luchtvochtigheid in een ruimte verhogen. Het grote voordeel is dat een koudwaterverdamper zonder stroom werkt en geluidloos is.
Wat is het nut van een luchtbevochtiger met hygrometer?
Een hygrometer zit niet standaard bij ieder type bevochtiger inbegrepen. Wanneer je het belangrijk vindt om de luchtvochtigheid goed te kunnen regelen kun je niet zonder een hygrometer. Wil je nu dat alles automatisch geregeld wordt en het vochtgehalte continu op peil blijft? Kies dan voor een luchtbevochtiger met ingebouwde hygrostaat. Hiermee ben je altijd verzekerd van een optimaal luchtklimaat.