Kleine afbeeldingen
72 artikelen per pagina
Meest populair
- Wassen & drogen
- Huishouden
- Keukenapparatuur
- +Koelkasten
- +Vriezers
- +Fornuizen
- Kookplaten
- +Vaatwassers
- +Afzuigkappen
- +Ovens
- +Magnetrons
- -Koffie & espresso
- Filter koffiezetapparaten
- Senseo apparaten
- +Koffiecupmachines
- Volautomatische koffiemachines
- Inbouw koffiemachines
- Espressomachines
- Cafetières
- Koffiemolens
- Melkopschuimers
- Accessoires
- +Waterkokers
- +Hakken, mixen & snijden
- +Bakken, braden & grillen
- +Funcooking
- +Dranken & ijs
- +Elektrische kokers
- +Keukenweegschalen
- +Keukenmachines
- Inbouwapparatuur
- Koken & tafelen
- Persoonlijke verzorging
- Espressomachine Kult geschikt voor alle soorten fornuizen
- Espressomachine ECP 31.21, 1100 watt, 15 bar
- Espressomachine 1820 Espresso Gourmet
- Espressomachine ECP 35.31, Siebdrager, 1100 Watt, 15 Bar
- Espressomachine Icona Vintage ECOV 311.BG, Siebdrager, ook geschikt voor koffiepads
- Espressomachine Icona Vintage ECOV 311.GR, Siebdrager, ook geschikt voor koffiepads
- Espressomachine Gourmet 6 EC6-1-6ST
- Espressomachine Dedica Style EC 685.B, Siebdrager, 1350 Watt, 15 Bar
- Espressomachine Dedica Style EC 685.M, Siebdrager, 1350 Watt, 15 Bar
- Espressomachine Dedica Style EC 685.R, Siebdrager, 1350 Watt, 15 Bar
- Espressomachine Dedica Style EC 685.W, Siebdrager, 1350 Watt, 15 Bar
- Espressomachine Gourmet 6 EC6-1-6BST
- Volautomatisch koffiezetapparaat Dinamica ECAM 358.15.R, Directe keuzetoetsen voor...
- Volautomatisch koffiezetapparaat EA8160 Essential Espresso, Watertankcapaciteit: 1,7...
- Volautomatisch koffiezetapparaat Solo® E950-101, zwart, Perfect voor caffè crema &...
- Volautomatisch koffiezetapparaat Solo® E950-103, zilver/zwart, Perfect voor caffè...
- Volautomatisch koffiezetapparaat Solo® E950-204, chili-red, Perfect voor caffè crema &...
- Volautomatisch koffiezetapparaat Solo® 950-666, Pure Silver, aromatische koffie &...
- Volautomatisch koffiezetapparaat Solo® & Milk E953-202, zilver/zwart, Caffè crema &...
- Espressomachine 5KES6503ESX ROESTVRIJ STAAL
- Volautomatisch koffiezetapparaat EA895N Evidence One, inclusief 250 gram...
- Espressomachine Active Line ECP 33.21.BK, Siebdrager, 1100 Watt, 15 Bar
- Espressomachine Active Line ECP 33.21.W, Siebdrager, 1100 Watt, 15 Bar
- Espressomachine Icona Vintage ECOV 311.BK, Siebdrager, ook geschikt voor koffiepads
Espressomachines
Snel een espresso zetten met de juiste druk
Met een espressomachine bereid je de typisch Italiaanse koffie: ongeveer 25 ml heet water wordt met hoge druk door de gemalen bonen geperst. Dit proces duurt maximaal 25 seconden. Op deze manier kunnen er geen bittere stoffen in de drank terechtkomen en worden de aroma's tegelijkertijd geëxtraheerd. Alleen met een echte espressomachine kun je dat goudbruine laagje schuim op de espresso creëren, crema genoemd. Espressomachines hebben een zeefhouder die je vult met koffiepoeder. Daarna druk je ze met een koffiestamper aan en koppel je het aan de machine. De machine verwarmt het water en drukt het door het koffiepoeder. Dit drankje wordt geserveerd in speciale espressokopjes. Je kunt ook cappuccino maken met zo’n machine, want het heeft een ingebouwde melkopschuimer.
De volgende modellen zijn beschikbaar
Espressomachines hebben een ketel waarin het water wordt verwarmd tot ongeveer 90°. Dit proces kan op verschillende manieren plaatsvinden. Hierin zijn de verschillende modellen dus van elkaar te onderscheiden.
Thermoblock
In een machine met een thermoblock stroomt het water door een buis, waarnaast zich een verwarmingselement bevindt. Deze machines warmen het water snel op, maar de temperatuur blijft niet constant tijdens de bereiding.
Enkel circuit
Een machine met één circuit heeft een boiler die het water en de melk verwarmt in één circuit. Of je nu espresso maakt of melk opschuimt. Nadat je de leiding hebt gebruikt voor het verwarmen van melk, moet de machine een beetje afkoelen. Anders is het water te heet om espresso te maken. Deze modellen hebben ook wat tijd nodig om op te warmen. De temperatuur blijft hierdoor wel vrij constant.
Dubbel circuit
Een tweecircuits espressomachine heeft ook een ketel, maar dan met twee leidingen. Eén circuit verwarmt het water voor het schuimen en een tweede verwarmt de vloeistof voor het maken van espresso. Met deze modellen kun je tegelijkertijd espresso maken en de melk opschuimen, zodat je wachttijd bespaart. De temperatuur blijft stabiel, maar ook deze machines hebben tijd nodig om op te warmen.
Dubbele ketel
In machines met een dubbele ketel zijn er twee ketels geïnstalleerd. Eén om de espresso te brouwen en één om stoom te produceren voor het opschuimen van de melk. Het grote voordeel is dat de temperatuur van de twee circuits onafhankelijk van elkaar kan worden geregeld.
Waarop je moet letten bij de aankoop van een espressomachine
Espressomachines verschillen bijvoorbeeld in het aantal verwarmingssystemen, de grootte van de tank en het materiaal. Het volgende overzicht zal je helpen om de verschillen te begrijpen.
Druk en prestaties
De druk bepaalt hoe goed de espresso is die je met je machine maakt. Veel machines produceren ongeveer 15 bar pompdruk. Maar dit laat alleen zien hoeveel een machine moet doorstaan als de druk niet kan ontsnappen. Om de koffie zelf te maken is een lagere druk nodig van tenminste 9 bar. De machine moet ook minstens 800 tot 1.000 W vermogen hebben voor een lekkere espresso. Hoe meer kracht het apparaat heeft, hoe meer koffie je in korte tijd kunt zetten. Een machine met meer vermogen verbruikt echter ook meer elektriciteit.
Tip: Bij sommige modellen kun je de druk handmatig aanpassen. Deze machines hebben ook een drukindicator.
Handmatige of automatische bereiding
Veel espressomachines bereiden de espresso automatisch met één druk op de knop. Als je op een schakelaar drukt, brengt het model het water op de juiste temperatuur en meet het ook de hoeveelheid water die nodig is om één of twee koppen te bereiden. Met een handmatige espressomachine bepaal je daarentegen zelf hoeveel water je nodig hebt. Je drukt op een schakelaar om de watertoevoer te starten en ook weer te stoppen. Met deze modellen bepaal je ook wanneer het water heet genoeg is om je koffie te zetten. Dit vereist enige oefening en gevoeligheid.
Tip: Bij speciale modellen kun je ook handmatig voor de juiste druk zorgen: op hefboom espressomachines creëer je deze druk door een handvat met spierkracht naar beneden te drukken.
Grootte
Espressomachines moeten ook worden gekozen op basis van de hoeveelheid ruimte die er op het werkblad van de keuken beschikbaar is. De meeste machines zijn tussen 28 en 30 cm hoog en tussen 24 en 31 cm diep. Er zijn vaak grotere verschillen in de breedte: dit kan liggen tussen de 14 en 24 cm breed. Je moet een hefboom apparaat niet in een kast plaatsen als je het handvat ter plaatse met je spierkracht naar beneden wil drukken.
Materiaal
De behuizing van espressomachines is gemaakt van roestvrij staal of kunststof. Roestvrij staal is van hogere kwaliteit en gaat meestal langer mee. De ketel van de espressomachine moet gemaakt zijn van messing, staal of aluminium, dan gaat de warmte langer mee.
Waterreservoir
Elke espressomachine heeft een tank waarin je water giet. Als deze groter is, hoef je het water niet zo vaak bij te vullen en kun je meer porties achter elkaar maken. De inhoud van de tanks ligt ongeveer tussen 1 en 2,7 liter. Zorg ervoor dat je het waterreservoir gemakkelijk kunt verwijderen, dit maakt het bijvullen gemakkelijker.
Geïntegreerde molen
Een machine met geïntegreerde molen maalt de bonen direct ter plekke voor de bereiding van de espresso. De koffie smaakt dan intenser dan met voorgemalen koffiepoeder. De meeste machines hebben echter geen eigen slijper. Je kunt wel een koffiemolen kopen en deze naast de machine plaatsen.
Melkopschuimer
Espressomachines zijn bijna altijd uitgerust met een melk-opschuimend mondstuk, ook wel stoomlans genoemd. Als je het ventiel opent, komt er stoom uit, waarmee je de melk kunt opschuimen. Sommige machines hebben een geïntegreerde melkopschuimer: Je giet de vloeistof in een aparte tank waar het automatisch wordt opgeklopt.
Zeefhouder
De zeefhouder is meestal gemaakt van verchroomd messing met een plastic handvat zodat je jezelf niet verbrandt. Veel fabrikanten leveren meerdere zeven, zodat je één of twee bekers tegelijk kunt bereiden. Je moet hiervoor de zeefhouder vaak zelf met minder of meer koffiepoeder vullen.
Tip: Bij speciale modellen kun je als alternatief ook koffiecapsules in de zeefhouder plaatsen.
Extra functies: automatisch uitschakelen en temperatuurregeling
Sommige machines hebben een automatische uitschakelfunctie. Dat is handig als je soms vergeet de uitknop in te drukken. Sommige modellen hebben een waterniveau-indicator om aan te geven wanneer het tijd is om de tank bij te vullen. Er zijn ook machines die de watertemperatuur meten en deze automatisch regelen. Bij sommige machines kun je de espressokopjes op een speciale plaat voorverwarmen. Tot slot zijn er ook high-end machines met een touchscreen paneel, zodat je de machine eenvoudig kunt bedienen.
Vind de juiste espressomachine voor jouw huishouden
Bij de keuze van een espressomachine hangt het af van hoe vaak je het apparaat gebruikt en welke dranken je ermee wil maken. Lees daarom onderstaande adviezen.
Gelegenheids-espressodrinkers
Je drinkt af en toe een kopje sterke koffie na het eten of om wakker te worden. Een espressomachine met een enkelvoudig circuitsysteem of thermoblock en een klein reservoir met een inhoud van 1 l is dan geschikt voor je. Je hoeft weinig zelf te doen als je voor een model kiest met automatische bediening: na de opwarmtijd bereid de machine je espresso met één druk op de knop.
Meerdere espresso- en cappuccinodrinkers in je huishouden
Er zijn meerdere espresso- en cappuccinodrinkers in je familie, en je gasten houden ook van een bakje sterke koffie met melkschuim. Een espressomachine met een dubbel circuitsysteem of een dubbele ketel en een tank tot 2 l is dan aan te raden. Zo kun je namelijk in korte tijd verschillende drankjes bereiden en hoef je niet te wachten tot de melk opgeschuimd is.
Hobby-barista’s en espressoliefhebbers
Je drinkt vaak espresso of cappuccino en de bereiding van het perfecte bakje is een echte uitdaging voor je. Je experimenteert graag met de juiste druk, waterhoeveelheid en temperatuur. Een espressomachine met handbediening en hefboom systeem is geschikt voor jou. Zo kun je zelf bepalen hoe je jouw espresso wil laten smaken.
Zo maakt je jouw machine schoon
In tegenstelling tot een volautomatische koffiemachine moeten de meeste espressomachines door jou zelf worden gereinigd. Ga als volgt te werk:
- Maak de stoomlans na elk gebruik schoon om te voorkomen dat er melkresten achterblijven. Veeg het hiervoor eenvoudig af met een vochtige doek en open het ventiel voor een korte stoomstoot.
- Na het bereiden van meerdere bakjes moet je de zeef met water spoelen en de zeefhouder afvegen. Hierdoor wordt voorkomen dat de koffie-olie blijft plakken.
- Laat na elke nieuwe espresso wat water door zonder dat de zeefhouder is geplaatst. Deze "spoeling" verwijdert de espressoresten uit de leidingen.
- Leeg de koffieresidubak regelmatig om roestvorming te voorkomen.
- Eenmaal per week moet je het brouwonderdeel schoonmaken met behulp van de zeefhouder. Je doet wat koffievetverwijderaar in de zeefhouder en drukt op de aan-knop om het apparaat af te spoelen en te reinigen.
- Ontkalk de machine regelmatig. Hoe vaak hangt af van de waterhardheid in je woonplaats.