Kleine afbeeldingen
72 artikelen per pagina
Meest populair
Manchetknopen
Manchetknopen voor de echte gentlemen
De geschiedenis van de manchetknoop
Een manchetknoop is een losse knoop die gebruikt wordt bij een mannenoverhemd zonder vaste knoop. Vroeger in de 17e eeuw werden manchetknopen door de elite gedragen. Vanaf de 19e eeuw werden de knopen ook in andere bevolkingslagen populair. In de jaren ’20 van de vorige eeuw beleefde de opkomst van de manchetknopen de grootste piek. Dit bleef zo tot de jaren ’60. Na die tijd ging men zich steeds minder formeel kleden, waardoor de manchetknoop minder algemeen werd.
Een manchetknoop zou je tegenwoordig kunnen zien als een sieraad voor mannen. Ze worden veelal gedragen bij formele gelegenheden zoals een bruiloft of een lustrum. De mooie kant wordt aan de bovenkant gedragen, zodat de knoop voor iedereen goed zichtbaar is. De meest exclusieve, en tegelijkertijd meest klassieke, vairanten zijn van edelmetaal met op de knoop een eenvoudig streepje. Er zijn echter vele varianten van verschillende materialen en met veelzijdige details.
Stijlvolle toevoeging
Een manchetknoop is de finishing touch van je outfit. Je kunt de knopen combineren met je stropdas of juist voor een speels effecten gaan door een andere print te kiezen. Eén ding is in ieder geval zeker. Manchetknopen zijn een stijlvolle aanvulling van je outfit.
Naast de bekende drukknopen heb je ook zijden manchetknopen. Deze worden ook wel Turkse knoop genoemd. Zijden manchetknopen worden gemaakt van drie parallelle strengen elastische zijdedraad die samen uiterst precies worden geweven tot een knoop van tussen de 10-30 mm met daartussen een verbindende draad.
Draagwijze
Een manchetknoop bestaat uit een knoop met een vast dwarsstaafje in het midden van de knoop. Aan het einde van dit staafje is met een draaiend scharniertje een draaibaar tweede staafje vastgemaakt. Door het tweede staafje in de lengterichting van het eerste staafje te draaien krijg je een knoop met één lange, uitstekende staaf die je door beide knoopsgaten van de mouw van het overhemd steekt. Door het draaibare staafje weer in de dwarsrichting te draaien zet je het geheel vast. Zo voorkom je dus dat de knoop uitvalt.
Er zijn ook dubbele manchetknopen. Aan het dwarsstaafje is aan weerskanen een identieke knoop vastgemaakt. Verder werkt de dubbele manchetknoop in principe hetzelfde als hiervoor, behalve dan dat het hier om twee knopen gaat. Eén van de knopen scharniert aan het dwarsstaafje, zodat deze in dezelfde richting als het dwarsstaafje gedraaid kan worden. Op die manier past de knoop door het knoopsgat. De draaibare knoop heeft eigenlijk dezelfde functie als het draaibare tweede staafje bij de enkele knoop. Nadat je de knoop door het knoopsgat hebt gehaald, draai je de knoop weer rechtop, zodat hij parallel aan de andere knoop komt te zitten. Et voilá!