Kleine afbeeldingen
72 artikelen per pagina
Meest populair
- Kleding
- Badmode & lingerie
- Schoenen & accessoires
- -Schoenen
- +Ballerina's
- Bootschoenen
- Clogs
- +Instappers
- +Korte laarzen
- +Hoge laarzen
- Loafers
- Mocassins
- Pantoffels
- -Pumps
- Hoogfront pumps
- Pumps met sleehak
- Pumps algemeen
- Peeptoes
- Plateaupumps
- Veterpumps
- Slingback pumps
- Gesppumps
- Pumps met hoge hak
- Regenlaarzen
- +Sandalen
- +Slippers
- +Sneakers
- +Sportschoenen
- +Veterschoenen
- +Wandelschoenen
- Onderhoud
- +Accessoires
- +Tassen
- Beauty
- Highlights
Plateaupumps
De hoogte in met plateau pumps
De chopines
De eerste schoenen met plateauzolen verschenen in de 15e eeuw en werden chopines genoemd. Deze schoenen werden als een soort overschoen gedragen om de daadwerkelijke schoenen en de kleding tegen modder en andere viezigheid op straat te beschermen.
Het dragen van chopines was van de 15e tot en met de 17e eeuw vooral populair in Venetië bij vrouwen van adel. Naast de praktische functie speelde de hoogte van de chopine ook een rol bij de culturele en sociale status van de drager. Hoe hoger de plateauzool, hoe hoger je status was. Een vrouw op hoge chopines keek bijna boven iedereen uit. Er bestonden varianten die 50 cm hoog waren.
Door de hoogte konden vrouwen niet elegant op deze schoenen rondlopen. Het zag er vaak heel onstabiel uit. Daarom liepen ze meestal met een bediende of een begeleider rond waarop ze konden steunen tijdens het wandelen.
De terugkeer van de plateauzolen
Na de 17e eeuw verdween de chopine en de bijbehorende plateauzolen uit het straatbeeld. Pas in de jaren ’70 van de 20e eeuw zagen we schoenen met plateauzolen weer terug. In deze tijd veranderde de Nederlandse samenleving. Mensen waren meer op zichzelf aangewezen en er vond minder maatschappelijke controle plaats. De oorzaak daarvan was de individualisatie van de gemeenschap.
De modegril van de schoenen en pumps met plateauzolen kwam vanuit Londen de rest van Europa binnen en werd bekender dankzij de ontwerpsters Barbara Hulanicki en Terry de Havilland. Deze zolen werden bij zowel mannen als vrouwen populair. Bekende rocksterren zoals Elton John liepen regelmatig op dit nieuwe schoeisel rond.
Hoe meer versieringen, hoe beter
De plateauzolen zag er in het begin nog zeer bescheiden uit. Ze bevatten weinig versieringen en hadden een redelijk normale hoogte. Maar door de opkomst van de discomuziek verschenen de plateauzolen met glitters op de markt. Deze discoplateauzolen hadden ronde gaten in de zolen, een riempje en/of verschillende gespen. Ook waren de zolen in allerlei kleuren verkrijgbaar.
Tegelijkertijd steeg de hoogte van de plateauzool. De hoogste zolen uit die tijd waren 20 cm hoog. Net als in de tijd van de chopines was het voor vrouwen haast onmogelijk om fatsoenlijk op deze schoenen rond te lopen. Dat maakte echter niets uit; vrouwen vonden de hoge zolen prachtig.
Halverwege de jaren ’70 behoorden de plateau pumps en schoenen tot hét mode-item onder de jeugd. Op datzelfde moment verdwenen de verschillende decoraties op de zolen. Door de crisis moest er in alle lagen van de bevolking bezuinigd worden.
Plateau pumps met een lagere zool
Ook al zagen de plateau pumps en schoenen er minder spectaculair uit, het bleven populaire schoenen om te dragen. De hoogte van de zolen nam wel af. Sommige vrouwen lopen tegenwoordig nog wel op pumps met hele hoge plateauzolen rond, maar de meeste dames gaan voor een iets lagere zool. Dan kunnen ze er tenminste nog (redelijk) fatsoenlijk op rondlopen.