Kleine afbeeldingen
72 artikelen per pagina
Meest populair
Sieradendozen
Bescherm je sieraden met behulp van een sieradendoos
De sieradendoos als massaproduct
De eerste sieradendozen werden met de hand gemaakt door gespecialiseerde ambachtslieden. Soms was de sieradendoos net zo waardevol als de sieraden die erin bewaard werden. Daar kwam tijdens de Industriële Revolutie verandering in. Tijdens deze periode kwam de massaproductie op gang en werden ook sieradendozen in veelvoud gemaakt. Hierdoor werd dit luxeproduct ineens betaalbaar voor iedereen.
Iedereen kan een sieradendoos aanschaffen
Aan het begin van de 20e eeuw kwamen de postorderbedrijven in opkomst. Zij verstuurden hun catalogus naar alle huishoudens, waardoor iedereen een sieradendoos kon aanschaffen. Je bestelde jouw gewenste sieradendoos via het postorderbedrijf en kreeg het product thuisbezorgd. Het resultaat was dat er steeds meer verschillende soorten sieradendozen verschenen. Er kwamen diverse dessins en allerlei maten. Zo waren er bijvoorbeeld exemplaren die speciaal voor je ringen geschikt waren, maar ook dozen waar je je nette handschoenen in kon opbergen.
Materialen en decoraties
Bij de eerste sieradendozen was antimoonhoudend lood het basismateriaal voor de constructie van sieradendozen. Ze werden bedekt met een laagje koper en afgewerkt met zilver of goud. Later ontdekte men dat sieradendozen die afgewerkt waren met emaille langer meegingen dan die met zilver of goud. Bij de gebruikte decoraties speelden verschillende invloeden een rol, zoals de Romeinse tijd. Halverwege de 20e eeuw werd het gebruik van ivoren decoraties geïntroduceerd.
De invloed van de Jugendstil
De opkomst van de Jugendstil (ook wel Art Nouveau genoemd) in de 20e eeuw was terug te zien in de decoraties op sieradendozen. De Jugendstil stond bekend om asymmetrische figuren gecombineerd met een tweedimensionaal karakter. Ook lieten zij zich inspireren door de natuur. Daar maakten de ontwerpers van sieradendozen veelvuldig gebruik van. Het gebruik van bepaalde natuurelementen had zelfs een symbolistische betekenis. Een klavertje vier stond voor geluk, madeliefjes voor onschuld en rozen voor liefde en schoonheid. In deze periode waren de hoogtijdagen van de sieradendozen. Tussen 1904 en 1918 werd dit product veel gekocht door of voor dames. Sommige vrouwen hebben nu nog een sieradendoos uit die tijd in hun bezit. Deze is van generatie op generatie overgegaan.
Het uitkiezen van de juiste sieradendoos
Ook in onze tijd zijn er vrouwen die een sieradendoos hebben. De voornaamste doelen zijn om je waardevolle sieraden op te bergen en te beschermen. Daarnaast kan het rijkdom uitstralen of een erfgoed zijn. Het juiste ontwerp van een sieradendoos is belangrijk om de juiste sfeer voor jouw sieraden te creëren. Let daarom op het volgende bij het uitkiezen van jouw exemplaar:
- Houd je gehele sieradencollectie in gedachten en beantwoord dan de volgende vragen. Welk type sieraden heb je het meeste? Welke sieraden vormen het hoogtepunt uit jouw collectie? Heb je vooral zilveren of juist meer gouden exemplaren? Kies vervolgens een sieradendoos die bij jouw sieradensoorten passen en waar je het accent kunt leggen op jouw favorieten.
- Een sieradendoos dient voldoende ruimte te bieden voor alle sieraden die je bezit. Liggen de sieraden te dicht op elkaar, dan verliezen ze sneller hun schoonheid en waarde.
- Overweeg om twee sieradendozen aan te schaffen, zeker als je veel sieraden hebt. Je kunt bijvoorbeeld je gouden en zilveren sieraden apart bewaren. Op die manier houd je ook voldoende ruimte als je eens iets nieuws aan je sieradencollectie wilt toevoegen.