Kleine afbeeldingen
72 artikelen per pagina
Meest populair
Piercings
De piercing: van ritueel naar mode-item
Betekenis of ritueel
Piercings worden al duizenden jaren door verschillende volksstammen gebruikt. Vaak heeft zo’n piercing voor deze stammen een bijzondere betekenis of is het onderdeel van een ritueel. De Maya’s droegen bijvoorbeeld tongpiercings. Zij waren ervan overtuigd dat ze door de pijn die ze daarvan kregen een hoger bewustzijn bereikten en op die manier met de Goden konden communiceren. De Romeinen plaatsten piercings door de voorhuid van mannen en door de schaamlippen van vrouwen om vreemdgaan tegen te gaan. Ook droegen de Romeinse mannen in die tijd tepelpiercings om hun mannelijkheid en moed aan anderen te tonen.
Door de uitbreiding van het Romeinse Rijk kwam een groter deel van de wereld in aanraking met piercings. Het werd hierdoor vanaf de 16e eeuw gebruikelijk voor Indiase vrouwen om een ring door hun linkerneusvleugel te dragen. De voortplanting en geboorte van kinderen zou hierdoor soepeler verlopen.
De piercing als aandachtsmiddel
De piercing is lange tijd taboe geweest in de Westerse wereld. Het zijn de hippies die in de jaren ’60 van de 20e eeuw dit fenomeen naar Europa brengen. Door middel van hun drugsgebruik, lange haren en oorbellen kregen zij hun gewenste aandacht. Steeds meer mensen raakten hierdoor bekend met de piercings. Daar hebben ook artikelen en afbeeldingen in tijdschriften zoals National Geographic aan bijgedragen. Maar mensen beschouwden de piercing nog lange tijd als iets alternatiefs.
De punkers en hun geloof
Halverwege de jaren ’70 kwam de punkbeweging op. Zij brachten de piercing helemaal op de voorgrond. De punkers wezen de maatschappij af, waren kwaad op alles en iedereen en hadden een agressieve houding. Het oorringetje werd vervangen door de veiligheidsspeld om zelfverminking te benadrukken. In deze tijd zijn de eerste piercingshops ontstaan. De allereerste professionele piercingshop opende in 1978 in Los Angeles.
De piercing als mode-item
Via de mode- en muziekwereld is de piercing echt populair geworden. Zo hebben David Bowie en Rob de Nijs bijgedragen aan de populariteit van oorringen bij mannen. Datzelfde geldt voor de piercing bij vrouwen dankzij onder andere Naomi Campbell, Madonna en Anouk. Het dragen van een piercing is in de Westerse wereld een modetrend geworden en gebleven. De vijf populairste plekken voor vrouwen om een piercing te laten zetten, zijn de oorlellen, de neus, de navel, de tong en de bovenrand van het oor. De navelpiercing is overigens de meest recente vorm. Deze piercing is rond 1953 ontstaan nadat de bikini werd geïntroduceerd.