Vind jouw perfecte bank in 4 stappen!
Woensdag 10 juli 2024 | Eline van Lent
Je bent toe aan een nieuwe bank, yay! Een bank is vaak het middelpunt van je kamer en moet ook nog lekker zitten, dus uitkiezen wil je met de grootste zorg doen. Maar hoe leuk dat uitkiezen ook is, het gaat niet zonder moeite. Er zijn zó veel dingen waar je aan moet denken bij het kopen van een bank! Heb je bijvoorbeeld kinderen waardoor je een makkelijk te reinigen bekleding zoekt, heb je lange benen waardoor je een hoge zithoogte wenst of ben je op zoek naar een bank met slaapfunctie? Een stappenplan kan je helpen bij je keuze. Vind jouw perfect bank met dit stappenplan waarin aan alles is gedacht.
Stap 1 Kies je soort bank
We kunnen ons verschillende dingen voorstellen waarvoor jij je bank wil gebruiken. Afhankelijk van waar je een bank voor gebruikt, kies je een bepaald type. Wil je bijvoorbeeld lekker languit TV kijken? Dan raden wij je een hoekbank aan. Maak jij van je bank het liefst het middelpunt van de kamer? Daar is een Chesterfield bank ideaal voor. Of droom jij het liefst helemaal weg met een pageturner? Dat kun je het beste doen op een chaise longue. Meer weten? Lees hieronder over de functies, voor- en nadelen van onze vijf favorieten.
Chesterfield banken
De Chesterfield staat bekent om zijn ruitenpatroon met knopen en de genagelde voorkant. Wellicht denk je bij deze bank meteen aan een ruw, donkerbruin meubelstuk. Er zijn inderdaad super veel van dit soort Chesterfields, maar vergeet de varianten hierop niet! Wat dacht je van een zachtroze, fluwelen exemplaar? Alle soorten Chesterfields dienen perfect als main piece in de woonkamer. Het is namelijk een prachtige blikvanger waar je heerlijk op
kunt zitten, liggen of zelfs springen ; )
Chesterfields gaan ontzettend lang mee! Ze zijn vrijwel altijd hoog van kwaliteit. Daar tegenover staat dat Chesterfield banken redelijk prijzig zijn. Wanneer je op zoek bent naar een goedkope bank is dit dus misschien niet je eerste keuze, alhoewel je dan voorlopig geen nieuw exemplaar aan hoeft te schaffen…
2- en 3-zitsbanken
2- en 3-zitsbanken zijn waarschijnlijk het prototype waar je aan denkt bij een bank. Het zijn rechte en slanke meubels die je overal kunt plaatsen vanwege hun efficiënte omvang. Dit soort banken zijn net zoals hoekbanken, multifunctioneel. Ze zijn wat minder geschikt voor het echte ‘bankhangen’, maar de neiging om meteen onderuit te zakken is daardoor minder groot. Met kussentjes, plaids en andere accessoires tover je elke 2- of 3-zitsbank om tot een meubelstuk dat past bij jouw woonstijl.
Indien je niet zo’n grote woonkamer hebt, biedt een 2- of 3-zitsbank het voordeel dat die niet veel overbodige ruimte inneemt. De bank gaat efficiënt met ruimte om. Net zoals hoekbanken bestaan ook 2- en 3-zitsbanken in elke prijsklasse.
Hoekbanken
Je kunt één hoekbank zien als twee rechte banken die met een hoek van 90 graden tegen elkaar aan zijn geplakt. Een hoekbank is de perfecte bank voor woonkamers waar geleefd wordt. De bank kan namelijk multifunctioneel gebruikt worden: je kunt er ‘per ongeluk’ op in slaap vallen, er een hele berg tijdschriften op gooien en er lekker op loungen met vrienden en familie. Hoekbanken bestaan in onnoemelijk veel kleuren en stijlen dus je zal er altijd een vinden voor jouw woonkamer.
Het grote voordeel van hoekbanken is dat je verder in principe geen zitmeubels meer nodig hebt. Je past hier met de hele familie op! Daarnaast is het super fijn dat je een hoekbank kunt kopen in elke prijsklasse die je maar wenst.
Slaapbanken
Slaapbanken zijn normale banken met een slaapfunctie. De eerste aanblik is die van een normale bank, maar je kunt hem ombouwen tot bed. Vaak kun je zelfs het dekbed en kussen erin kwijt! Super handig, want je hebt nu altijd plek voor een logé. Omdat slaapbanken erg populair zijn bestaan ze in allerlei designs en kleuren, dus je interieur zal er niet onder leiden. Het enige waar je op moet letten is dat je ruimte hebt om hem uit te klappen.
Slaapbanken bieden dus uitkomst bij ruimtegebrek én zijn al voor de prijs van een paar schoenen te koop!
Vind je dit wel héél veel info in één keer? Dan heb ik voor jou dit overzichtelijke tabelletje gemaakt. Kijk er vooral op je gemak nog eens naar!
Chaise longues
Een chaise longue is een soort lange ligstoel die je benen ondersteunt. De schuin aflopende leuning is dan ook maar aan één kant van de bank te vinden. Een chaise longue biedt zitcomfort bij het lezen van een goed boek of wanneer je ‘s avonds na je werk of school heerlijk wil ontspannen. Het model is geschikter voor een extra hoekje met een gezellig lampje en een vloerkleed, dan voor dé zithoek in de woonkamer. Vergeet trouwens geen kussentjes bij deze bank! Dit maakt het geheel helemaal af.
Het voordeel van een chaise longue is dat je er ontzettend snel een speciaal, apart hoekje mee creëert. Eigenlijk heb je naast dit meubelstuk, op een paar accessoires na, dan niet veel meer nodig. Een chaise longue bestaat in vele prijscategorieën maar extreem duur zal een er niet snel worden vanwege zijn relatief kleine grootte.
Stap 2 Kies je materiaal
Na het uitkiezen van je type bank ben je er nog niet. De volgende stap is het nadenken over het materiaal waarmee je je nieuwe bank wil bekleden. Wordt het leer, imitatieleer, stof of microvezel? Bij het selecteren van de bekleding hou je rekening met wat past bij het model, met je levens- en woonstijl en met wat je lekker vindt zitten!
Stof
Er bestaan ontelbaar veel stoffen waarmee je je bank kunt bekleden. Niet elke stof is geschikt voor elk soort levens- en woonstijl. Woon jij bijvoorbeeld met kinderen die nog niet zo goed opletten met hun appelsap en bakjes chips? In dat geval zijn wol, katoen en linnen ideaal. Hier krijg je de vlekken namelijk makkelijk uit. Wanneer je je kamer graag landelijk inricht zijn deze stoffen ook perfect! Een stoerdere bank is vaak bekleed met een stevige stof in een donkergroene of cognac kleur. Let wel op voor allergieën als huisstofmijt bij het uitkiezen van een nieuwe bank van stof. Waar iemand met allergie op reageert, verschilt per persoon.
Microvezel
Microvezel als bekleding voor meubels wordt gemaakt door microvezeltjes op een katoenen doek te spuiten. Omdat het niet ‘echt’ stof is blijf je minder snel haken en gaat de bekleding van je bank dus minder snel kapot! Daar blijft het niet bij. Het is namelijk een synthetisch materiaal en dat betekent dat het sterk is, niet snel verkleurt en gemakkelijk te reinigen is. Een nadeel van microvezel is dat het synthetische materiaal erg warm is.
Leer of imitatieleer
Leer en zijn goedkopere versie imitatieleer zijn er, net zoals stoffen, in vele soorten. Ook hiervoor geldt dat verschillende soorten leer mooi zijn voor verschillende woonstijlen. Een Chesterfield is met zijn donkere en stevige leer bijvoorbeeld heel anders dan een industriële grijze of zwarte bank. Zowel leer als imitatieleer (ook wel ‘leatherlook’ genoemd) zijn gemakkelijk hygiënisch te houden. Het nadeel van echt leer is dat het gevoelig is voor krassen en wat meer onderhoud nodig heeft dan een leatherlook. Het nadeel van imitatieleer is dat het lager is in kwaliteit dan echt leer en niet ademt.
Misschien vind je ook dit weer erg veel informatie in één keer. Bekijk daarom ook onze tabel met de voor-en nadelen per type bekleding.
Categorieën | Voordeel | Nadeel | |
Stof | natuurlijke stoffen zijn makkelijk te reinigen | onpraktisch in geval van huisstofmijt |
Stap 3 Kies een stijl
Inmiddels heb je al flink veel banken gefilterd. Maar nadat je over het type bank en de bekleding besloten hebt, komt misschien wel het belangrijkste onderdeel: een bank kiezen die past bij de stijl van je interieur! Om eerlijk te zijn vinden wij dit het leukste onderdeel van het hele proces. Misschien is dit ook wel het belangrijkste onderdeel, want het oog wil ook wat. We zetten voor je op een rijtje welke soort banken het beste passen bij vijf verschillende woonstijlen.
Scandinavisch
In ons eerdere blog over Scandinavisch wonen heb je kunnen lezen over hoe je je huis een Scandinavische look kunt geven. Een minimalistische, met stof beklede bank in een pastelkleur past het beste in een Scandinavisch interieur. Een luxueuze uitziende hoekbank of gebloemde chaise longue zal je het Scandinavische gevoel niet geven. De simpele bank kan opgeleukt worden met kussentjes met geometrische prints en warme plaids.
Botanisch
In een botanisch interieur mag de bank het middelpunt van de kamer zijn. Een Chesterfield of een spannend kleurtje misstaat hier dus zeker niet! Op een Chesterfield na raden we een leren bank hier trouwens af. Verder kun je helemaal losgaan met natuurlijke accessoires en planten die je het botanische gevoel geven. Zo word jij super zen terwijl je op je comfy bank ligt.
Urban
Een urban look creëer je met accessoires, niet met je bank. Het beste advies wat we je hierbij qua bank kunnen geven is dus: kies een eenvoudige versie met niet te veel poespas of typische vormen. Stof, leer of microvezel: dat maakt niet uit. Zoek vervolgens vooral bijpassende accessoires uit om je helemaal stads te voelen in je woonkamer.
Landelijk
Een bank die een landelijke sfeer creëert is licht van kleur en oogt fris. Katoen en linnen zijn ideale materialen om zo’n bank mee te bekleden. No leather allowed in een landelijke woonkamer! Buiten dat maakt het type model dat je kiest niet veel uit want een mega hoekbank, 2- of 3-zitsbank, slaapbank of toepasselijke chaise longue; het kan allemaal!
Industrieel
Over de basis van een industrieel design heb je misschien al eerder gelezen in onze blog. In een industrieel interieur zijn vrolijke stoffen en kleuren uit den boze. Het is belangrijk om je hier al aan te houden bij de bank. Een strakke bank bestaande uit één tint zwart of grijs is de basis van een woonkamer met een industrieel interieur. Je bent daarnaast wel vrij in de keuze van de soort bekleding dus je kiest gewoon wat je het meest comfortabel vindt zitten en liggen!
Stap 4 De puntjes op de i
Waarschijnlijk heb je hem nu gevonden: de perfecte bank! Maar voordat je je nieuwe aanwinst daadwerkelijk koopt, is het handig om nog aan even de volgende dingen te denken:
- Zithoogte Ben je misschien niet zo groot of heb je een lange rug? Let dan op de zithoogte van de bank! Dit bepaalt een groot deel van je zitcomfort.
- Grootte (breedte) Bedenk je voor je aankoop hoeveel ruimte je hebt voor een nieuwe bank. Hoe lekker een bank ook zit en hoe goed de fit met je woon- en levensstijl ook is, als die niet past dan past die niet. Ik kan je altijd aanraden om te kijken of er van hetzelfde model een kleinere versie bestaat. Dit is vaak het geval!
Of ben jij juist één van de geluksvogels met ontzettend veel ruimte in je woonkamer? Bekijk dan eens een XXL-bankstel! - Merk Heb je misschien veel meubels van één merk in je kamer staan? Dan past een bankstel van hetzelfde merk waarschijnlijk goed bij de rest van je huis! Het is in ieder geval iets om aan te denken.
Door middel van dit stappenplan hebben we je proberen te guiden bij het kopen van een bank. Hopelijk heb je via het juiste type, het mooiste materiaal en de mooiste stijl jouw perfect bank gevonden. Let’s get comfy!
Gerelateerde blogs
Bank reinigen
Welke producten je moet gebruiken wanneer je knoeit op je favoriete zitplekje? Lees het in deze blog!
Salontafel vinden
Heb jij de perfecte zitbank gevonden? Lees in deze blog hoe je een bijpassende salontafel vindt!
Slaapbank vinden
Het vinden van een mooie, comfortabele slaapbank is niet altijd makkelijk. Lees in deze blog 5 tips!
Geschreven door Eline van Lent
Met een grote passie voor fashion en interieur deelt Eline graag inspiratie en tips die jou helpen om je persoonlijke stijl te vertalen naar zowel je garderobe als je interieur. Sinds 2024 schrijft ze met veel enthousiasme voor OTTO.